11/01/2016 15:52

Αποτελεσματικά τα μέτρα της ΚΔ ενάντια στο ΙΚ τόνισε ο Αλ. Ζήνων

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, δήλωσε ότι η Κύπρος ενίσχυσε τις δυνατότητες και ικανότητες ελέγχων στα αεροδρόμια και λιμάνια της σε συνεργασία με την EUROPOL και την INTERPOL και συνεργάζεται αποτελεσματικά στον τομέα της διμερούς ανταλλαγής πληροφοριών με αρκετές χώρες της περιοχής, μέτρα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη αριθμού επίδοξων ξένων μαχητών, οι οποίοι επέστρεψαν πίσω στις χώρες προέλευσης τους.

Σε παρέμβασή του στην έκτακτη συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ Αντιτρομοκρατίας (GCTF) και του Παγκόσμιου Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους/Daesh που πραγματοποιείται σήμερα στην Χάγη, ο κ. Ζήνων είπε ότι η στρατολόγηση και συμμετοχή ξένων μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους είναι απειλή και κίνδυνος για την ασφάλεια για τα κράτη από τα οποία προέρχονται ή διακινούνται.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξευρεθούν περαιτέρω τρόποι και μέθοδοι συνεργασίας, συντονισμού, συλλογής, ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζήνων ανέδειξε τη σημασία δημιουργίας διεθνούς πλαισίου προστασίας για την καταπολέμηση της καταστροφής, σύλησης και εμπορίας αρχαιολογικών αντικειμένων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας τη σημασία των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2199 και 2253 για αυτό το σκοπό.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση μετέχουν, κατόπιν πρόσκλησης, κράτη και οργανισμοί που αποτελούν μέρος της διεθνούς συμμαχίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Η Κύπρος λόγω της συμβολής της και ρόλου της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις που στόχο έχουν την περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών και ενδυνάμωσης της συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών, στη βάση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2178.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση συμμετοχής ξένων μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους συζητήθηκαν τρόποι ανίχνευσης δρομολογίων, ανακοπής χρηματοδοτικών μέσων και αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης.

Tags: