22/12/2015 08:17

Σύμμαχοι των εξτρεμιστών όσοι απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες δήλωσε ο Γκουτιέρες

Τα πρόσωπα που απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες αποτελούν τους “καλύτερους συμμάχους” των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και άλλων εξτρεμιστών, είπε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, αφότου ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα όλων των μουσουλμάνων που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες.

Πάνω από 4,3 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο Υπατος Αρμοστής είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν μπορεί να τους αποδοθεί ευθύνη για την τρομοκρατία από την οποία προσπαθούν να διαφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. “Αυτοί που απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα αυτούς που είναι μουσουλμάνοι, αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους της προπαγάνδας και στρατολόγησης εξτρεμιστικών ομάδων”, είπε, κατακρίνοντας εκτός από τον Τραμπ και μερικούς κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών καθώς και Ευρωπαίους ηγέτες.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον είπε το Σάββατο πως το ΙΚ χρησιμοποιεί τις δηλώσεις του Τραμπ για να στρατολογήσει μαχητές για το ριζοσπαστικό τζιχάντ, κατηγορία που ο Τραμπ απέκρουσε αποκαλώντας την “ψεύτρα”.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως – παρά τις δηλώσεις που ακούμε αυτές τις μέρες – οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα αυτής της τρομοκρατίας, όχι η πηγή τους”, είπε ο Γκουτιέρες, και “δεν μπορεί να τους αποδοθεί ευθύνη για μια απειλή από την οποία διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να ξεφύγουν”. Απευθυνόμενος σε φόβους ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες μπορεί να κρύβονται και τζιχαντιστές, ο Γκουτιέρες είπε, “Ναι, ασφαλώς υπάρχει μια πιθανότητα ότι μπορεί να προσπαθήσουν οι τζιχαντιστές να παρεισφρήσουν σε ρεύματα μεταναστών. Αλλά αυτή η πιθανότητα υπάρχει σε όλες τις κοινότητες – και ο εξτρεμισμός που γεννιέται μεταξύ των ίδιων των πολιτών μιας χώρας είναι κατά πολύ ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως έχουν δείξει όλα τα πρόσφατα επεισόδια”, είπε.

Ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες εξήγησε ότι μια έρευνα του ΟΗΕ σε 1.200 Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη έδειξε ότι 86% από αυτούς είχαν τελειώσει λύκειο και σχεδόν οι μισοί είχαν πτυχίο πανεπιστημίου. “Η Συρία βιώνει μια τεράστια απώλεια μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού”, πρόσθεσε. “Δεν μπορούμε παρά να φανταστούμε τις καταστροφικές συνέπειες μιάς τέτοιας εξόδου στη μελλοντική μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Συρίας”.

Tags: