18/12/2015 15:58

Διαβήματα ΥΠΕΞ για νέα τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ

Σε όλα τα διαβήματα προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών μετά τη σοβαρή τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το υπό κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας ερευνητικό σκάφος “Flying Enterprises”, το οποίο έπλεε 30 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, ο κυβερνήτης της φρεγάτας απαίτησε να απομακρυνθεί αμέσως το σκάφος από την περιοχή, υποδεικνύοντας μάλιστα προς τον καπετάνιο ότι για να επανέλθει, οφείλει να ζητήσει άδεια από τις τουρκικές Αρχές.
Το “Flying Enterprises”, με πλήρωμα ως επί το πλείστον Αμερικανούς υπηκόους, έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία και πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση, για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.
Για τις δραστηριότητές του, έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κυπριακές Αρχές. Ο καπετάνιος του “Flying Enterprises” έλαβε εντολή από την εταιρεία του να συνεχίσει κανονικά την πορεία και τις εργασίες του.

Αντίδραση κομμάτων
Ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για όσα αναφέρονται στον “Φιλελεύθερο” για τη νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
“Οποιαδήποτε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ”, πρόσθεσε, “είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη”.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αποτελεί θέση αρχής για τον ΔΗΣΥ ότι η Κύπρος είναι αναγνωρισμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η πειρατική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος κυπριακού ερευνητικού σκάφους, επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τη λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία “με την ανοχή της, αν όχι τη συναίνεση της, συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας”.
Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι η απάντηση και το “ευχαριστώ” της Άγκυρας σε αυτή την πολιτική, είναι οι πειρατικές ενέργειες και οι προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγές: Στέλλα Μιχαήλ-Τηλεόραση ΡΙΚ, “Ο Φιλελεύθερος”, ΚΥΠΕ

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic