11/12/2015 17:11

Ψυχολογική αξιολόγηση εκπαιδευτικών ζητούν οι γονείς

Τις θέσεις τους -αποκλίνουσες στα πλείστα ζητήματα – για διάφορα περιστατικά βίας στα σχολεία, που στις μέρες μας όλο και αυξάνονται, παραθέτουν σε κοινή συνέντευξη τους στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Πέτρος Κουλέρμος και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Ο κ. Πέτρος Κουλέρμος δηλώνει ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να πάρει το Υπουργείο Παιδείας είναι σίγουρα η ψυχολογική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέσω διαφόρων μορφών δράσεων, προτείνοντας ακόμα και σύσταση Ιατροσυμβουλίου. Ο κ. Φίλιος Φυλακτού από πλευράς του, όμως, δηλώνει ότι είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να εισαχθεί από το Υπουργείο ψυχολογική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά, όπως αναφέρει, εκπαιδευτικοί που ξεφεύγουν από τα πλαίσια των προβλεπόμενων Κανονισμών για τα ζητήματα πειθαρχίας πρέπει, εφόσον βέβαια αποδεικνύεται μέσα από τις σωστές και προβλεπόμενες διαδικασίες, να αντιμετωπίζουν κυρώσεις μη αποκλειόμενης και της παύσης τους.
Υπέρ μιας θεσμοθέτησης μιας Επιτροπής που θα διαχειρίζεται μόνο παράπονα και καταγγελίες που αφορούν σχολεία και εκπαιδευτικούς τάσσεται ο Πρόεδρος των Γονέων, ενώ ο Πρόεδρος των δασκάλων λέει ότι μηχανισμοί και διαδικασίες υπάρχουν, εντοπίζοντας το πρόβλημα σε υπολειτουργία και υποστελέχωση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ. Με αφορμή διάφορα περιστατικά βίας στα σχολεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, θεωρείτε ότι θα πρέπει να εισαχθεί, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, ψυχολογική αξιολόγηση εκπαιδευτικών ανά τακτά διαστήματα;

Πέτρος Κουλέρμος: Τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα που εμφανίζονται στα σχολεία μας έχουν όντως αυξηθεί. Είναι με πολύ κόπο και αγώνα, μέσα από δράσεις και διαλέξεις που έχουμε καταφέρει, ως οργανωμένοι γονείς να πείσουμε τους γονείς που τα παιδιά τους υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής βίας να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Είμαστε ακόμα στην αρχή και χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά από όλους τους φορείς.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να πάρει το Υπουργείο Παιδείας είναι σίγουρα η ψυχολογική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέσω διαφόρων μορφών δράσεων. Είναι ένα πάγιο αίτημα μας προς το Υπουργείο Παιδείας και είναι για μας ένα κομβικό σημείο.

Η δέσμευση που είχαμε πάρει από τον Υπουργό Παιδείας είναι η δημιουργία ενός Ιατροσυμβουλίου που θα αποτελείται τόσο από γιατρούς όσο και από λειτουργούς του Υπουργείου. Είναι μια δράση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί στα σχολεία μας ήδη υπάρχουν προβληματικές περιπτώσεις. Το θέμα είναι ότι πολλούς από απ’ αυτούς τους γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας αλλά δυστυχώς βραχυκυκλώνεται στους νόμους και στις διαδικασίες.

Είναι παράκληση προς τους γονείς όπως κάνουν καταγγελίες οποιασδήποτε μορφής βίας που υπόκεινται τα παιδιά τους προς τη Συνομοσπονδία και εμείς με τη σειρά μας απευθείας στον Υπουργό για να μπορούμε έτσι να παρακολουθούμε την εξέλιξη της καταγγελίας.

Καλούμε επίσης το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη σύσταση του Ιατροσυμβουλίου καθώς και στην ψυχολογική αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και όσοι κρίνονται ακατάλληλοι να αποχωρούν από τα σχολεία.

Φίλιος Φυλακτού: Τα περιστατικά βίας, σωματικής από εκπαιδευτικούς σε μαθητές είναι μεμονωμένα και σπάνια, όμως καταδικαστέα και μη αποδεκτά. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να εισαχθεί από το Υπουργείο ψυχολογική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο. Οι εκπαιδευτικοί είναι επιστημονικά καταρτισμένοι αφενός μεν για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους, αφετέρου δε, μέσω της παιδαγωγικής κατάρτισης που αποτελεί ουσιαστικό μέρος των σπουδών τους, να διαχειρίζονται όλα όσα προκύπτουν εντός ή εκτός της σχολικής τάξης, στον ευρύτερο χώρο του σχολείου.

Η πιο συχνή μορφή βίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, είναι η βία (ψυχολογική και σωματική) ανάμεσα στα ίδια τα παιδιά. Θύτες και θύματα χρήζουν στήριξης, ενδυνάμωσης και βοήθειας για να μπορέσουν να συνεχίσουν ομαλά την υπόλοιπη ζωή τους. Δεν μπορεί να αγνοήσουμε κάποιες άλλες μορφές βίας που ομολογουμένως παρουσιάζονται με συχνότητα που επιβάλλεται να μας ανησυχεί ήδη, όπως είναι η σεξουαλική βία/κακοποίηση και ο ρατσισμός. Μια άλλη μορφή βίας που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η «εκπαιδευτική» βία (αν ο όρος αυτός μπορεί να θεωρηθεί δόκιμος) όπου παιδιά παρεμποδίζονται να παρακολουθήσουν το μάθημα, να δεχθούν τη διδασκαλία του κάθε γνωστικού αντικειμένου, γιατί κάποια άλλα παιδιά απειθαρχούν και αναστατώνουν ολόκληρο το τμήμα, παραβιάζοντας όλους γραπτούς και άγραφους κανόνες που διέπουν την παρουσία των παιδιών στο σχολείο και στην τάξη.

Είναι τεράστιο λάθος και στρουθοκαμηλισμός να ανάβουν οι προβολείς και να φωτίζουν τα απαράδεκτα μεν, αλλά μεμονωμένα περιστατικά βίας εκπαιδευτικών προς μαθητές και την ίδια ώρα να κρατούμε στο σκότος τα πραγματικά περιστατικά βίας μεταξύ των παιδιών που αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αντιμετωπιστεί.

Οι μηχανισμοί για να αξιολογεί το Υπουργείο όλους τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν, καθορίζονται ξεκάθαρα από σχετικές νομοθεσίες. Αρκεί να λειτουργούν σωστά και να εφαρμόζουν όσα προβλέπονται.

Με όλα τα πιο πάνω δεν αναιρείται η ξεκάθαρη και αναμφισβήτητη τοποθέτησή μας ότι εκπαιδευτικοί που ξεφεύγουν από τα πλαίσια των προβλεπόμενων Κανονισμών για τα ζητήματα πειθαρχίας πρέπει, εφόσον βέβαια αποδεικνύεται μέσα από τις σωστές και προβλεπόμενες διαδικασίες, να αντιμετωπίζουν κυρώσεις μη αποκλειόμενης και της παύσης τους.

Ερ. Ποια η άποψη σας στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης μιας Επιτροπής που θα διαχειρίζεται μόνο παράπονα και καταγγελίες που αφορούν σχολεία και εκπαιδευτικούς;

Πέτρος Κουλέρμος: Θα ήταν μια πολύ καλή εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Σίγουρα υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες στο Υπουργείο Παιδείας που ασχολούνται με τα διάφορα θέματα που αφορούν παράπονα και καταγγελίες για εκπαιδευτικούς. Όμως αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός και για ένα περιστατικό θα πρέπει να συντονιστούν 2 και 3 υπηρεσίες, πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται εύκολα στα Υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, μια επιτροπή κατάλληλα επανδρωμένη με ψυχολόγους, λειτουργούς και ότι άλλο κριθεί αναγκαίο για να μπορούν να συντονίζονται και να επιλύονται τα προβλήματα έγκαιρα και γρήγορα, θα ήταν ιδανικό. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τα διάφορα θέματα / καταγγελίες που προκύπτουν δυστυχώς περνά αρκετός χρόνος για να αντιμετωπιστούν και να δοθούν λύσεις. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αναστάτωση και εκνευρισμό στην σχολική κοινότητα.

Άρα μια θεσμοθετημένη επιτροπή με τους κατάλληλους λειτουργούς πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει αφάνταστα στην αντιμετώπιση παραπόνων και καταγγελιών.

Χρειάζεται επίσης και η συνεργασία της σχολικής μονάδας (διευθυντή, καθηγητών, γονιών) με την παράθεση γεγονότων και απόψεων προς την συγκεκριμένη επιτροπή και να μην γίνεται όπως τώρα που πολλοί καθηγητές αρνούνται να καταγγείλουν ή να αξιολογήσουν καθηγητές, οι οποίοι έχουν προβλήματα.

Μόνο με τη συνεργασία όλων μας και της επιτροπής θα έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε. Να τονίσω εδώ το σημαντικό ρόλο των οργανωμένων γονιών, που με τη δική τους βοήθεια αντιμετωπίζονται και προλαμβάνονται πολλά προβλήματα.

Φίλιος Φυλακτού: Διαδικασίες, μηχανισμοί, επιτροπές, υπηρεσίες διαχείρισης καταγγελιών, παραπόνων και γενικά ζητημάτων που προκύπτουν καθημερινά στα σχολεία υπάρχουν. Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι όλα τα πιο πάνω λειτουργούν κατά απαράδεκτο και ακατανόητο τρόπο, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και στην ουσία υπολειτουργούν. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα ζητήματα που καλούνται να εξετάσουν και να διαχειριστούν. Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας παραμένει εγκληματικά υποστελεχωμένη με τους αριθμούς παιδιών που αναλογούν σε κάθε εκπαιδευτικό ψυχολόγο να είναι υπερβολικά αυξημένος σε σχέση με όσα προβλέπονται και ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης που καλύπτει σε παγκύπρια κλίμακα ολόκληρη τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση στελεχώνεται από δυόμισι άτομα (!), κάτι που καταδεικνύει τη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει. Οι παραπομπές παιδιών παραμένουν για μήνες στοιβαγμένες σε γραφεία χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης αξιολόγησης, παρέμβασης και στήριξης. Όλα τα πιο πάνω που ενδεικτικά παρουσιάζονται σκιαγραφούν την ουσία του ζητήματος όπως τίθεται, όπου δεν χρειάζεται η δημιουργία επιπλέον επιτροπών ή μηχανισμών αφού, ίσως, αρκεί να λειτουργήσουν σωστά οι υφιστάμενες επιτροπές. Είναι μύθος ότι για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν τρόποι ελέγχου και αξιολόγησης. Ασφαλώς και υπάρχουν, ανεξάρτητα το αν χρήζουν τροποποιήσεων και αλλαγών.

Η ανεπάρκεια και αδυναμία του ίδιου του Υπουργείου να αξιοποιήσει σωστά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για όλα αυτά τα θέματα συνεχίζει να ταλανίζει την καθημερινότητα των σχολείων με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Είναι καιρός να σταματήσει η λανθασμένη και μονοδιάστατη παρουσίαση των προβλημάτων του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το περιτύλιγμα αλλά όχι το περιεχόμενο. Αδήριτη ανάγκη οι αλλαγές σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας (παραβατικότητα, αύξηση διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας με ταυτόχρονη μείωση του διδακτικού χρόνου που αναλαμβάνουν σε βάρος όλων των άλλων υποχρεώσεων και καθηκόντων, κ.ά.)

Ερώτηση: Ποια η άποψη σας στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αφορά τη διαχείριση δύσκολων περιστατικών, είτε εκπαιδευτικών είτε μαθητών, και παράλληλα θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς;

Πέτρος Κουλέρμος: Θεωρούμε πως μια τέτοια θεσμοθέτηση, η δημιουργία ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για εκπαιδευτικούς και γονείς, που θα αφορά τη διαχείριση δύσκολων περιστατικών, ότι είναι πολύ σωστή. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στην άμεση και έγκυρη αντιμετώπιση περιστατικών. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις η άμεση και έγκυρη αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει πολύ πιο δύσκολες συνέπειες. Με τη διαιώνιση των προβλημάτων στην σχολική μονάδα, η αναστάτωση με τα επακόλουθα της, θα βλάψει στο σε μεγάλο βαθμό όλους στο σχολείο.

Εμείς ως οργανωμένοι γονείς ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας τη θεσμοθέτηση του ρόλου των γονιών και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, μπορούν να γίνουν πολλά. Ο ρόλος των γονιών είναι πολύ σημαντικός στο χώρο της Παιδείας. Οι γονείς είναι ισότιμο μέλος της σχολικής κοινότητας.
Η κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων, με την ανάλογη επιμόρφωση μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Μέσα από κοινές δράσεις, χωρίς υποτιμητική αντιμετώπιση, βάζοντας όλοι ως κοινό παρονομαστή, το καλό των παιδιών μας, σίγουρα μπορούν να γίνουν θαύματα. Η μοναδική έγνοια των γονιών είναι η πρόοδος και το καλό των παιδιών μας και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει.

Φίλιος Φυλακτού: Είναι χρήσιμο να διαχωρίσουμε τη συγκεκριμένη εισήγηση σε δύο άξονες. Τον άξονα που αναφέρεται στους εκπαιδευτικούς και τον άξονα που αναφέρεται στους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί πέραν του ότι έχουν παιδαγωγική κατάρτιση στα προγράμματα σπουδών τους για τα ζητήματα αυτά, τυγχάνουν συνεχούς επιμόρφωσης είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Συνεπώς, η έμφαση επιβάλλεται να δοθεί στους γονείς.

Αποτελεί τεράστιο κενό της πολιτείας μας η παντελής απουσία ουσιαστικής στήριξης και κατάρτισης των γονέων προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες που θα αναλάβουν ως μελλοντικοί γονείς. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ενώ για να πάρει κάποιος άδεια αυτοκινήτου πρέπει να περάσει μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία (κώδικας κυκλοφορίας, μαθήματα οδήγησης, κ.ά.) για να γίνει κάποιος γονέας δεν παρέχεται στήριξη, επιμόρφωση ή κάτι που να δίνει βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον πολυδιάστατο και δύσκολο ρόλο που θα αναλάβει.

Συμφωνώ, λοιπόν, ότι ως προς τον άξονα των γονέων είναι επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση προγραμμάτων στήριξης, βασικής κατάρτισης όχι μόνο για εκπαιδευτικά θέματα αλλά σε ένα ευρύτερο και γενικότερο φάσμα. Χωρίς αμφιβολία αυτό θα επενεργήσει θετικότατα όλο το πλέγμα σχέσεων που απορρέουν και μέσα από τα σχολεία, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους. Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η επιμόρφωση με διάφορους τρόπους των γονέων θα συμβάλει θετικότατα και στους σκοπούς που επιδιώκει η εκπαίδευση κτίζοντας μια στέρεη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην οικογένεια και στο σχολείο.

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic