10/12/2015 19:35

Ο Υπουργός Παιδείας εγκαινίασε τον ανοιχτό διάλογο με τους μαθητές

Τη συμβολή της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια στάσεων που αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και στην προώθηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, με τους μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας.

Εγκαινιάζοντας τον «Ανοιχτό διάλογο με τους μαθητές», ο Υπουργός άκουσε τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις εισηγήσεις τους για τη δημιουργία ενός απαλλαγμένου από το ρατσισμό σχολικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το σχολείο της χαράς, η κοινωνία του αλληλοσεβασμού, η κουλτούρα της αποδοχής του διαφορετικού και ο σεβασμός της αντίθετης άποψης, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στον ανοιχτό διάλογο. “Οι μαθητές του Δημοτικού πήραν το λόγο και μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση εξέπληξαν με την πρωτοτυπία και την πληθώρα των σκέψεων και των ιδεών τους”, αναφέρεται.

Ο Υπουργός εξέφρασε την περηφάνια του για τις απόψεις των μαθητών, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα σχολεία μας είναι ανοιχτά και φιλόξενα στη διαφορετικότητα.

Είναι σημαντικό, τόνισε στους μαθητές, να διασφαλίσουμε για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανεκτικότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας, μη διάκρισης και ισότητας, όπου όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που τους προσφέρονται.

Συγχαίροντας τους εκπαιδευτικούς για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, ο Κώστας Καδής τόνισε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να εντοπίζεται, να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά. Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων του Σχολείου συμμετείχαν επίσης στη διαδικασία, αφού με τη βοήθεια των δασκάλων τους κατέγραψαν τις απόψεις τους και τις παρέδωσαν στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Την έναρξη του «Ανοιχτού Διαλόγου με γονείς και μαθητές» είχε εξαγγείλει στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία για εντοπισμό προβλημάτων και άντληση ιδεών. Ο «Ανοιχτός Διάλογος με γονείς και μαθητές» θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε όλες τις επαρχίες.