19/11/2015

Επίτροπος Εθελοντισμού: Νεκροί 118 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ το 2014

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, 118 επαγγελματίες στα MME σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντος τους το 2014, και 105 το 2013 ενώ την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος ανέρχεται στους 700, περίπου, και μόλις το 7% αυτών των υποθέσεων έχει διαλευκανθεί.

Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας (International Day to End Impunity) η οποία αφορά στην παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και στην ατιμωρησία των δραστών.

Ξεκίνησε με των πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “International Freedom of Expression” (IFEX) και στοχεύει στην ενημέρωση της παγκόσμια κοινής γνώμης για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, μουσικών και συγγραφέων και την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους το παραβιάζουν.

Ο Επίτροπος αναφέρει πως στις μέρες μας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, διώκονται και βρίσκονται αντιμέτωποι με πράξεις εκφοβισμού και βίας.

Σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση του βασικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος στην έρευνα, λήψη και μετάδοση πληροφοριών και ιδεών.

Αναφέρει, επίσης, ότι “όλα τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αναληφθούν δράσεις που να διασφαλίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και άσκησης κριτικής σκέψης, νιώθοντας ασφαλείς και προστατευμένοι”.

“Όπως είχε πει και ο Φρίντριχ Σίλερ, ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός `Για ν’ αναπτυχθούν οι τέχνες πρέπει να θηλάσουν το γάλα της ελευθερίας`”, καταλήγει ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Share this:
Cheap Website Traffic