13/11/2015 11:18

Βluetooth: Διπλασιάζει την ταχύτητά του και τετραπλασιάζει την απόσταση λειτουργίας του

Ο πιο κλασικός ασύρματος τρόπος επικοινωνίας βελτιώνεται σε όλα του τα σημεία ενώ παράλληλα μπορεί να αποκτήσει και δυνατότητα συνεργασίας πολλών συσκευών σε ένα είδος μίνι δικτύου

Έχοντας μείνει σχεδόν έξι χρόνια χωρίς σημαντικές βελτιώσεις ήταν προφανές πως είχε έρθει ο καιρός το Bluetooth να κάνει ένα νέο μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η τελευταία φορά στην οποία υπήρξε κάποια εξέλιξη ήταν το 2010 όταν υιοθετήθηκε το στάνταρ 4.0. To Βluetooth Special Interest Group ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών.

Η πρώτη βελτίωση θα αφορά την ενίσχυση της ταχύτητά του, διπλασιάζοντάς την σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα, βελτιώνοντας σημαντικά την λειτουργία κάποιων ιδιαίτερων συσκευών (όπως για ιατρική χρήση) κάνοντας πιο άμεση την ανταπόκρισή τους σε κρίσιμες στιγμές. Και αυτό χωρίς να αυξήσει την κατανάλωση της μπαταρίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους χρήστες, ιδίως των τηλεφώνων.

Η δεύτερη βελτίωση την απόσταση της χαμηλής ισχύος Bluetooth Smart κατά τέσσερις φορές. Επίσης υπάρχουν σκέψεις να μπορεί η πλατφόρμα να λειτουργήσει με πολλές συσκευές μαζί (ως ένα μικρό δίκτυο) και όχι στην βάση της σύνδεσης μιας και μόνο συσκευής με κάποια άλλη.

Oι αλλαγές θα έρθουν μέσα στο 2016, και θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο ανερχόμενες βιομηχανίες όπως τα «έξυπνα σπίτια», τους αυτοματισμούς στην βιομηχανία, την παροχή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο κ.λπ.

«Υπάρχει μεγάλη απαίτηση από τα μέλη μας και την βιομηχανία να ενισχύσουμε το Bluetooth με νέες δυνατότητες» ανακοίνωσε σήμερα το Toby Nixon, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης της Bluetooth SIG. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η αγορά για τις «δικτυωμένες» συσκευές σε όλο τον κόσμο θα μπορεί να φθάσει έως και τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, και το πρωτόκολλο Bluetooth είναι αυτή την στιγμή η πιο ισχυρή βάση για την επικοινωνία των συσκευών μεταξύ τους.

Τα νέα αυτά σχέδια μοιάζουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το Bluetooth και θα αλλάξει πολλά απ’ όσα γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη πλατφόρμα ασύρματης επικοινωνίας. Θα το κάνουν πολύ πιο χρήσιμο και πολύ πιο αποτελεσματικό, δίνοντας έξτρα δυνατότητες στους χρήστες. Η νέα εκδοχή θα είναι διαθέσιμη μέσα στους επόμενους μήνες και σιγά-σιγά θα προστεθεί σε όλες τις νέες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Μάλιστα στόχος τους είναι να παραμείνει το Bluetooth (στην εξέλιξη του οποίου συμμετέχουν πάνω από 27.500 εταιρίες-μέλη της Bluetooth SIG) η κυρίαρχη βάση επικοινωνίας των συσκευών μεταξύ τους, και να συνεχίσει η συγκεκριμένη πλατφόρμα να παραμένει η ραχοκοκαλιά για όλη την βιομηχανία της νέας δικτυωμένης εποχής μεταξύ όλων των συσκευών ηλεκτρονικών ή μη.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι πάνω από… 3 δισεκατομμύρια συσκευές ετησίως να είναι εφοδιασμένες με Bluetooth ως την κύρια μορφή επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο», κάτι που δείχνει σημασία αυτής της πλατφόρμας για όλες τις μεγάλες εταιρίες και τα προϊόντα τους.

Πηγή

Tags: