06/11/2015 20:10

Έφυγε η Δώρα Μακαρίου – Θλίψη στο ΡΙΚ και στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου

Μια μεγάλη προσωπικότητα δεν είναι πλέον μαζί μας. Πέρασε τη γέφυρα για την αιώνια ζωή.

Η πρώην υπάλληλος του ΡΙΚ, η Πρόσκοπος που με το όνομά της σε βιβλίο της αγέλης μεγάλωσαν γενιές και γενιές, η ηθοποιός, η μάνα, η αδελφή, ο άνθρωπος… πέρασε την γέφυρα για την αιωνιότητα.

Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Λευκωσία.

Η Δώρα Μακαρίου, με την χαρακτηριστική φωνή, υπηρέτησε το ΡΙΚ για πάρα πολλά χρόνια με ζήλο και αφοσίωση. Πιστή ήταν επίσης, για πάντα και στην προσκοπική της υπόσχεση.

[accordion][acc title=”Ποια ήταν η Δώρα Μακαρείου;”]Η Δώρα γεννήθηκε στο Πειραιά, στις 3/8/1932 και μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο, όπου πέρασε και τα χρόνια της Κατοχής, με όλα τα προβλήματα που υπήρχαν. Όταν το 1944 έφυγαν οι κατακτητές, έδωσε την Υπόσχεσή της ως Οδηγός στην Ομάδα του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Με τα χρόνια έγινε και Αρχηγός της Ομάδας Οδηγών. Στην Κύπρο ήλθε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 με τον Κύπριο σύζυγο της και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Άρχισε να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως εκφωνήτρια στο ΡΙΚ. Εκεί γνώρισε τον παραγωγό του ΡΙΚ Μίκη Νικήτα ο οποίος ήταν Βοηθός Επαρχιακός Έφορος Κύκκου και της πρότεινε να αναλάβει την Αγέλη του 75ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αγίου Δομετίου. Έτσι και έγινε, στις 5 Φεβρουαρίου 1966 έδωσε την Προσκοπική της Υπόσχεση και ανάλαβε την Αρχηγεία της 75ης Αγέλης. Ακολούθως ανέλαβε τα καθήκοντα του Εφόρου Κλάδου Λυκοπούλων στην Επαρχιακή Εφορεία Λευκωσίας και σύντομα, αναγνωρίζοντας όλοι την εργατικότητα της και την αγάπη που είχε για το Λυκοπουλισμό της ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Εφόρου Κλάδου Λυκοπούλων της Γενικής Εφορείας. Την ίδια περίοδο ετοίμασε και έκδωσε το βιβλίο των Λυκοπούλων “Εξερευνώντας τα Μονοπάτια” , το πρώτο Εγκόλπιο Λυκοπούλων που κυκλοφόρησε στην Κύπρο και άλλα βοηθήματα για τους Βαθμοφόρους των Λυκοπούλων. Μετά από την πολύχρονη προσφορά της στο Κλάδο Λυκοπούλων ανέβηκε ένα σκαλοπάτι ψηλότερα και ανέλαβε την Εφορεία Εκπαιδεύσεως ως η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα Έφορος Εκπαιδεύσεως. Γενεές Βαθμοφόρων πέρασαν από τις σχολές της. Πάντοτε οργανωμένη, μελετημένη και πάνω απ΄όλα Πρόσκοπος άφηνε τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκπαιδευομένους. Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον Προσκοπισμό της απένειμε σειρά Τιμητικών Διακρίσεων με αποκορύφωμα την ανώτατη Τιμητική Διάκριση το Μετάλιο του Χρυσού Αγρινού.[/acc][/accordion]

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου κήρυξε τριήμερο πένθος προς τιμή της.

Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα Ράκσα – Έτσι σε γνωρίσαμε εμείς, με το προσκοπικό σου όνομα

Πηγές: ΡΙΚ – Σώμα Προσκόπων Κύπρου

Tags:
Cheap Website Traffic