02/11/2015 08:50

Απεβίωσε ο πρώην γερουσιαστής και ηθοποιός Φρεντ Τόμσον

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από καρκίνο, ο πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών στο Τενεσί και ηθοποιός, Φρεντ Τόμσον.

Ο Φρεντ Τόμσον έγινε αρχικά γνωστός ως ένας από τους ερευνητές του σκανδάλου Watergate.

Εξελέγη στη Γερουσία το 1994 και υπηρέτησε δύο θητείες προτού αποσυρθεί το 2003.

Ο Τόμσον ήταν γνωστός κυρίως από τη σειρά του NBC “Law & Order” (Νόμος και Τάξη).

Γεννημένος στο Σέφιλντ της Αλαμπάμα, ο Τόμσον σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο Vanderbilt, έγινε ομοσπονδιακός εισαγγελέας και ξεκίνησε να εργάζεται για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Τενεσί Χάουαρντ Μπέικερ.

Ο Μπέικερ ήταν εκείνος που του εξασφάλισε τη θέση του νομικού συμβούλου στην ειδική Επιτροπή της Γερουσίας που ερεύνησε το σκάνδαλο Watergate (το οποίο ξεκίνησε με την διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον, το 1972).

Στον Τόμσον πιστώνεται η γνωστή ερώτηση: «Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το πληροφορήθηκε;».

Στη διάρκεια ακρόασης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο, τον Ιούλιο το 1973, ο Τόμσον υπέβαλε την ερώτηση η οποία οδήγησε στην δημόσια αποκάλυψη από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Αλεξάντερ Μπάτερφιλντ για το μυστικό σύστημα παρακολούθησης στο Οβάλ Γραφείο.

Η ύπαρξη των ηχογραφημένων συνομιλιών έπαιξε κομβικό ρόλο στην έρευνα για το σκάνδαλο και οδήγησε το 1974 σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο Τόμσον έζησε τη ζωή του μεταξύ πολιτικής και θεάματος: έπαιξε δεύτερους ρόλους σε πολλές ταινίες, όπως: “Αδιέξοδο”, “Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη”, “Μέρες Κεραυνού”, “Die Hard 2” και “Η Δεύτερη Ευκαιρία” (“In the Line of Fire”).

Ο πιο γνωστός του τηλεοπτικός ρόλος ήταν στη σειρά “Νόμος και Τάξη”, όπου από το 2002 ως το 2007 υποδύθηκε τον εισαγγελέα Νέας Υόρκης Άρθουρ Μπραντς.

Πηγή: ΑΠΕ

Tags: