02/10/2015 13:30

Νέο τεχνολογικό σκάνδαλο – H Samsung ενώπιον της Ε.Ε. για ‘πειραγμένο’ λογισμικό

Μετά την VW και η κορεατική εταιρεία εμπλέκεται σε υπόθεση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών της

Δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, τα οποία επικαλούνται τα αποτελέσματα εργαστηριακών τεστ μιας ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών, εμπλέκουν την νοτιοκορεατική Samsung σε μια υπόθεση που αφορά σε διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ εργαστηριακών τεστ και πραγματικής λειτουργίας, ορισμένων μοντέλων Smart TV οι οποίες κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αντίδραση της Samsung είναι άμεση στις εικασίες ότι οι τηλεοράσεις της είναι εξοπλισμένες με ειδικό λογισμικό που οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις στο εργαστήριο, από ότι στην πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο Compliant TV βρήκε ότι οι τηλεοράσεις της Samsung είναι εξοπλισμένες με ένα ειδικό χαρακτηριστικό, το οποίο μειώνει την κατανάλωση ενέργειας όταν –με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας– ανιχνεύει ειδικά σήματα τεστ στην είσοδο των συσκευών. Το χαρακτηριστικό έχει την ονομασία Motion Lighting.

Το εργαστήριο Compliant TV λέει ότι στην καθημερινή, πραγματική πρακτική τα χαρακτηριστικά μείωσης της κατανάλωσης που διαπιστώνονται διαπιστώνονται εργαστηριακά δεν ενεργοποιούνται.

O Guardian που ανακίνησε το θέμα λέει ότι “δεν υπάρχουν υποθέσεις ότι η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής TV στον κόσμο συμπεριφέρεται παράνομα, αν και οι υποστηρικτές των υψηλών ενεργειακών αποδόσεων ισχυρίζονται ότι τα ευρωπαϊκά τεστ είναι πολύ γενικά”.

H Samsung σε ανακοίνωση της λέει “το Motion Lighting δεν είναι λογισμικό κλοπής στα τεστ. Το Motion Lighting δεν είναι μία ρύθμιση που ενεργοποιείται μόνο κατά τις μετρήσεις. Αντίθετα, στη default θέση το χαρακτηριστικό δουλεύει τόσο στο εργαστήριο όσο και στο σπίτι και συμβάλει στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος”.

To Motion Lighting είναι διαθέσιμο στις τηλεοράσεις της Samsung από το 2011 και κάνει δυνατή την αυτόματη μείωση της φωτεινότητας του πάνελ, ανάλογα με το είδος του προγράμματος που προβάλλεται.

Πηγή: pcmag.com

Tags: