Η Έλενα Σκορδέλη στο i-eidisi: «Η ζωή δεν τελειώνει στη φυλακή…»

Η Έλενα Σκορδέλη στο i-eidisi: «Η ζωή δεν τελειώνει στη φυλακή…»

Σχεδόν έξι χρόνια από την ημέρα της φυλάκισή της, η Έλενα Σκορδέλη μιλά για πρώτη φορά δημόσια για το βίο της εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Το i-eidisi, με την ευκαιρία που έδωσε η Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος για πρώτη φορά στους φυλακισμένους, ώστε να παρουσιάσουν θεατρική παράσταση σε χώρο εκτός των Κεντρικών Φυλακών, εντόπισε στο τέλος της παράστασης την Έλενα Σκορδέλη.

Η ίδια, φανερά ενθουσιασμένη από το τελικό αποτέλεσμα, με χαμόγελο στα χείλη και πλημμυρισμένη από τα συναισθήματα του χειροκροτήματος, μίλησε στο i-eidisi για το θέατρο, τη ζωή της εντός των φυλακών αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

Η συνέντευξη της Έλενας Σκορδέλη θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη. (Διαβάστε το ΜΕΡΟΣ «Β» ΕΔΩ) 

ΜΕΡΟΣ «Α»

Πως βιώσατε την εμπειρία του θεάτρου;

Πραγματικά ήταν μια μοναδική εμπειρία. Δεν πίστευα πότε ότι μέσα στη φυλακή θα μπορούσα να είχα τέτοια ευκαιρία.

Και ένα μήνυμα για όλους όσοι παρακολούθησαν την παράσταση – και για τους δικούς μας και για τον έξω κόσμο – είναι ότι η ζωή δεν τελειώνει στη φυλακή. Μπορούμε να πάρουμε πολύ καλές βάσεις για να κάνουμε κάτι καλύτερο όταν θα έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από τη φυλακή.

Και μια ευκαιρία είναι μέσα από το θέατρο που μαθαίνουμε να είμαστε πειθαρχημένοι, να δουλεύουμε ομαδικά, να συγκεντρωνόμαστε σε ένα στοιχείο που είναι ένας κοινός στόχος, να βγάλουμε το θέατρο ούτως ώστε να μην σκέφτεται το μυαλό μας και να λυπάται τις ώρες που έχουμε και είμαστε μόνοι μας μέσα στο κελί μας ή μαζί με τις άλλες κοπέλες.

Έχετε ένα μεγάλο πρόγραμμα από ότι ξέρω στις φυλακές, απασχολήστε με μια γκάμα δραστηριοτήτων…

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα. Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό έχει δραστηριοποιηθεί και ευχαριστούμε τη νέα διεύθυνση, ευχαριστούμε την κυρία Άννα Αριστοτέλους πάρα πολύ. Μας έδωσε πολλές ευκαιρίες, ευχαριστούμε και την κυρία Αθηνά και γενικά τη διεύθυνση των φυλακών.

Οργανώθηκε πάρα πολύ καλά, είναι και το σχολείο… είχαμε την ευκαιρία να έχουμε και το θέατρο και ελπίζουμε ότι θα είναι και αυτοί ευχαριστημένοι ούτως ώστε να μας δοθούν και άλλες ευκαιρίες να κάνουμε και άλλα έργα.

Προσωπικά στην αρχή είχα ενδοιασμούς κατά πόσο θα ήθελα να κάνω αυτό το πράγμα, από τη στιγμή που η οικογένεια μου είναι έξω, θλίβεται και λυπάται γιατί εγώ είμαι φυλακή.

Το είδα όμως σαν μια καλή ευκαιρία ούτως ώστε να ξεφύγω από την απομόνωση, από τη θλίψη μου και να ασχοληθώ με κάτι άλλο το οποίο βρήκα πάρα πολύ δημιουργικό και εποικοδομητικό.

Το αποτέλεσμα το είδατε απόψε. Νομίζω ότι παρόλο που εμείς το ζούσαμε, καθημερινά στις πρόβες, ακόμα και απόψε συγκινηθήκαμε απεριόριστα.

Να θυμίσουμε ότι το τέλος της παράστασης ήταν θεαματικό, με τον κόσμο να καταχειροκροτά ασταμάτητα ηθοποιούς και συντελεστές και την ηθοποιό Ζωή Κυπριανού, η οποία είχε υπό την ευθύνη της την επιμέλεια του θεάτρου, να εγκαταλείπει τη σκηνή με δάκρυα στα μάτια.

12048653_10156265472825105_1198449543_n

Η οικογένεια σας ήταν όλοι εδώ, άνθρωποι οι οποίοι στέκονται δίπλα σας…

Ναι πραγματικά ήταν όλοι εδώ και όχι μόνο, εξεπλάγησαν από τον αριθμό των εισιτηρίων που μου είπαν οι δικοί μου ότι πήραν. Μιλούμε ότι μου είπαν για 70 μετά άλλα 40 και μετά ήθελαν άλλα 30.

Ένιωθα ότι κάποιες στιγμές μπορεί να ήμουν μόνη μου…

Η συνέχεια στο ΜΕΡΟΣ Β το οποίο θα δημοσιευτεί την Κυριακή 27/9. Η συνέχεια της συνέντευξης αφορά πιο προσωπικές ερωτήσεις όπως άνθρωποι που τυχών απογοήτευσαν την Ε. Σκορδέλη, η τηλεόραση αλλά και μια νέα αρχή την οποία κάνει στη ζωή της.

12032461_778638185580895_747589129_n

Χριστιάνα Γαβριήλ & Δήμος Κουγιούντας

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ