22/09/2015 15:35

Στην Ολομέλεια ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων

Στην Ολομέλεια της 15ης Οκτωβρίου φαίνεται να οδηγείται προς ψήφιση ο περί πολιτικών κομμάτων Νόμος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης.

Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως στη συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης θα γίνουν οι τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων, ούτως ώστε να υπάρξει το κείμενο που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, πιθανότητα στις 15 Οκτωβρίου.

«Ελπίζω στις 15 του Οκτώβρη να καταλήξουμε μαζί με τις τροπολογίες των κομμάτων που θα υπάρξουν σε μια νομοθεσία που θα εξυπηρετεί πάνω και πέρα απ` όλα τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον», είπε.

Στη συνεδρία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον η επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης θα δώσει θετική αξιολόγηση, λόγω των πολλών τροποποιήσεων που επήλθαν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι ο νόμος ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της Επιτροπής GRECO, αλλά δεν ικανοποιεί όλες τις συστάσεις της Επιτροπής, καθώς αφορά μόνο τη χρηματοδότηση των κομμάτων και όχι τη χρηματοδότηση βουλευτών.

Στη συζήτηση, παρουσία και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ηγέρθη θέμα για τους συνδεδεμένους με τα πολιτικά κόμματα οργανισμούς, αλλά και για τις γυναικείες οργανώσεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί νομικά, καθότι με βάση το νόμο η κρατική επιχορήγηση δίνεται για κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών των κομμάτων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπέδειξε ότι το θέμα της επιχορήγησης των γυναικείων οργανώσεων πρέπει να ξεκαθαριστεί, διότι αφορά επιχορήγηση δράσεων για υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την ισότητα.

Πάντως κόμματα διαφώνησαν με την αντιμετώπιση γυναικείων οργανώσεων ως οργανισμούς που είναι συνδεδεμένα με τα πολιτικά κόμματα, με το ΑΚΕΛ να φέρει για παράδειγμα την ΠΟΓΟ, η οποία δεν είναι μέρος του ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα σημείωσε πως πρέπει να ξεπαγώσουν οι χορηγίες για τις γυναικείες οργανώσεις.

Ο Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εισηγήθηκε όπως διατηρηθεί η ερμηνεία του νόμου δηλαδή για κάθε οργάνωση νεολαίας, γυναικεία οργάνωση και αγροτική οργάνωση.

Με βάση το νέο νόμο, τον έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων θα τον διενεργεί ανεξάρτητος ελεγκτής, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας θα διενεργεί επιπρόσθετους διαχειριστικούς ελέγχους προκειμένου να εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ποσοστό 22% της κρατικής χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα στα πολιτικά κόμματα και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται κατ` αναλογία των ποσοστών που τα κόμματα έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε ενημερώσει σε προηγούμενη συνεδρία ότι προτίθεται να καταθέσει τροπολογία ώστε όλο το ποσό καταβάλλεται στα κόμματα κατ` αναλογία των ποσοστών τους.

Οσον αφορά την ιδιωτική εισφορά, το νομοσχέδιο προνοεί ότι τα κόμματα δύνανται να αποδέχονται ιδιωτικές χρηματικές εισφορές από φυσική ή νομικά πρόσωπα νοουμένου ότι αυτές δεν υπερβαίνουν τις €50.000 ανά έτους από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Κάθε πολιτικό κόμμα το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους θα αναρτά στην ιστοσελίδα του και ταυτόχρονα θα διαβιβάζει στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων κατάλογο των προσώπων που είχαν προβεί σε εισφορές άνω των €500 κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή ο οικονομικός έλεγχος με βάση το νέο νόμο θα διενεργηθεί το 2016 για το έτος που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης καταλόγισε κωλυσιεργία στα υπόλοιπα κόμματα και ζήτησε την άμεση προώθηση και ψήφιση της νομοθεσίας.

Tags:
Cheap Website Traffic