09/09/2015 14:34

Αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο

Δύο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε λεπτό, ενώ ο αριθμός αυτών που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν είναι εικοσαπλάσιος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο, με την απώλεια ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες να ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο. Κάθε μέρα περίπου 3.000 άτομα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

“Γενικά, δύο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε λεπτό, ενώ ο αριθμός αυτών που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν είναι εικοσαπλάσιος. Εκτιμάται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω τροχαίων ατυχημάτων”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν στον αριθμό των ατόμων που θέτουν τέρμα στη ζωή τους, ο αριθμός αυτοκτονιών κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, συγκριτικά με τα άλλα κράτη μέλη, είναι χαμηλότερος.

Η αναλογία αυτοκτονιών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνδρες, ενώ στους νεότερους ανθρώπους παρουσιάζει αυξητική τάση και κατ’ επέκταση, αποτελούν σήμερα και την ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο στο ένα τρίτο των χωρών, τόσο των αναπτυσσόμενων όσο και των αναπτυγμένων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι ψυχικές διαταραχές, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και οι συνέπειες από την χρήση αλκοόλ και ουσιών, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, στις ασιατικές χώρες, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η παρορμητική συμπεριφορά.

Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί, αλλά και χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, το AIDS και ποικίλες νευρολογικές διαταραχές.

Οπως αναφέρει ο Επίτροπος, η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε αυτό το δυσάρεστο γεγονός.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της αυτοκτονίας, αναφέρει ο Επίτροπος, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων. Επίσης, σε περίπτωση που η αυτοκτονία ή η απόπειρα έχει πραγματοποιηθεί, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η οικογένεια του αυτόχειρα και τα άτομα του περιβάλλοντός του.

Τονίζει ότι εκκλησία, πολιτεία, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργάζονται αναφορικά με τον τομέα της πρόληψης των αυτοκτονιών. Παράλληλα αναφέρει ότι είναι σημαντικό να γίνονται έγκαιρα αντιληπτά τα σημάδια που προειδοποιούν τον περίγυρο του ατόμου αναφορικά με την επικείμενη πράξη του και να προσφέρεται στο άτομο αυτό κάθε στήριξη, κατανόηση και αγάπη.

Tags: