04/09/2015 14:18

Μια κύπρια για την εικόνα αυτή: «Καλό Ταξίδι, μικρό μου αστεράκι…έσβησες νωρίς…»

Κρατήθηκα πολύ αυτές τις μέρες…είπα να μην σχολιάσω, είπα να μην αναρτήσω και εγώ τις φωτογραφίες των μικρών παιδιών που ξέβρασε η θάλασσα σε παραλία στην Αλικαρνασό αλλά τώρα που είδα την συγκεκριμένη φωτογραφία δεν μπόρεσα να κρατήσω την θλιμμένη σιωπή μου.

Ο δικός μου γιος το απόγευμα έκλαιγε γιατί ήθελε να φάει και δεύτερο παγωτό και με τραβούσε από το χέρι όπως κλασσικά κάνει ένα τετράχρονο παιδί όταν θέλει κάτι πάρα πολύ…

Το μικρό αγοράκι στην φωτογραφία με το σωσίβιο όμως δεν έχει από πού να πιαστεί…δεν ξέρουμε αν οι γονείς του ζούν ή πνίγηκαν όπως και τόσοι άλλοι στα μαύρα νερά της θάλασσας το βράδυ. Αυτό το παιδί που η φωτογραφία του κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζητά απελπισμένα την συνεργασία των κυβερνήσεων της Ευρώπης έρχεται και πάλι να ταρακουνήσει τα όμορφα και ξέγνοιαστα βράδια PAOLAμας. Αυτό το παιδάκι που ευτυχώς τα κατάφερε και έζησε σε αντίθεση με τον 3χρονο Αϊλάν και τον αδελφό του Γκαλίπ 5 ετών που πνίγηκαν, είναι πρόσφυγας. Από τα 5 του χρόνια, γιατί τόσο πρέπει να είναι φέρει τον τίτλο του πρόσφυγα. Στην Αρχαία Ελλάδα θα τον αποκαλούσαν «άπατρι» και θα περιφερόταν από πόλη σε πόλη εκτός και αν του έδιναν άσυλο σε κάποιο παλάτι. Δεν μπορώ να ξέρω αλλά μόνο να φανταστώ το τι πέρασε αυτό το παιδί και το τι ζημιά έχει γίνει μέσα στην ψυχούλα του. Συναισθήματα, αναμνήσεις και τραύματα που θα τα κουβαλά για μια ζωή. Και όλο αυτό γιατί; Γιατί οι γονείς του ήθελαν ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά τους. Το χρυσοπλήρωσαν όχι μόνο με χρήματα αλλά ίσως και με την ίδια την ζωή τους.Και επικαλούμαστε τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για βοήθεια την στιγμή που όλοι τσακώνονται με όλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λύσεις δεν υπάρχουν.

Κάποια στιγμή στην ζωή μου είχα την τιμή, δυό φορές, να συνοδεύσω μαθητές για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο μαζί με άλλα παιδιά από όλη την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Μας έκανε όλους μεγάλη εντύπωση το κτίριο και τα όσα μας έλεγε ο υπεύθυνος της περιήγησής μας. Το ότι οι σκάλες που οδηγούν στο μεγάλο αμφιθέατρο περιπλέκονται η μια με την άλλη με τέτοιο τρόπο που αντιπροσωπεύουν το ανθρώπινο DNA γιατί κέντρο της Ευρώπης είναι ο άνθρωπος που αναπτύσσεται. Το αμφιθέατρο με τα έδρανα των Ευρωβουλευτών είχε ως βάση την Αρχαία Ελλάδα που γέννησε την Δημοκρατία. Το κτίριο απ’έξω μοιάζει ατελείωτο γιατί για κάθε χώρα που μπαίνει στην Ευρωπαϊκή ένωση προστίθεται και ένας όροφος καθώς το κτίριο είναι κυκλικό…και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Τα παιδιά μας εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα τους και μάλιστα δύο μαθήτριές μας από την Πάφο, δύο αδερφές κατάφεραν να βγουν και στο συμβούλιο των παιδιών – γιατί έκαναν εκλογές ακολουθώντας το δημοκρατικό σύστημα – ως Γραμματέας και Μέλος. Δύο μέρες παρακολουθούσαμε τους νέους της Ευρώπης να συζητούν για τα θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν. Συζητούσαν όμορφα και πολλές φορές έκαναν και χιούμορ. Μίλησαν για τα δικαιώματα των νέων, για το περιβάλλον, για τις επιστήμες, για την οικονομική κρίση και πως αυτό επηρεάζει το μέλλον των παιδιών. Μίλησαν για τον πόλεμο και πως σε αυτόν υποφέρουν οι νέοι άνθρωποι και πως το χειρότερο είναι η προσφυγιά και η εγκατάλειψη της χώρας σου ή του τόπου σου δια της βίας. Και τότε ξεσπάθωσαν τα δικά μας τα παιδιά λέγοντας πως είναι πρόσφυγες στην ίδιά τους την χώρα. Τσακώθηκαν με τους Γαλλους και βρήκαν ανταπόκριση από τους Ιταλούς και τους Ιρλανδούς για το θέμα. Αλλά το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν πως κανένα παιδί στον κόσμο δεν πρέπει να είναι πρόσφυγας. Όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να ξέρουν που ανήκουν και ποια είναι η ταυτότητά τους. Γιατί ακόμα και αν είσαι ορφανός από γονείς, η μάνα σου πάντα θα παραμένει η χώρα που σε γέννησε. Τα παιδιά μας πέρασαν υπέροχα και φυσικά σε 48 ώρες όλοι έγιναν φίλοι και αντάλλαξαν διευθύνσεις και τηλέφωνα με υποσχέσεις επισκέψεων στις χώρες και δάκρυα αποχαιρετισμού.

Τα παιδιά της Ευρώπης, τα δικά μας τα παιδιά τολμούν να παρεμβαίνουν για το μέλλον τους και τολμούν να κρίνουν τις αποφάσεις των μεγαλυτέρων. Απαξιούν να ασχοληθούν με τα άτομα που θεωρούν πως δεν αξίζουν και πολλές φορές η στάση τους παρεξηγείται. Όμως αυτά τα παιδιά έχουν ένα μέλλον μπροστά τους, όσο δύσκολο και αν διαγράφεται.

Το παιδάκι στην φωτογραφία… Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

 

Tags:
Cheap Website Traffic