Ορθοδοντική ή όψεις;

Ορθοδοντική ή όψεις;
Booking.com

Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα στο οποίο διακρίνω μια σύγχυση μεταξύ των ασθενών που βλέπω στο γραφείο μου. Μια συνήθης ερώτηση που δέχομαι, είναι: «Γιατρέ, είναι καλύτερα να βάλω σιδεράκια (ορθοδοντική) ή όψεις;»

Του Δρ. Ανδρέα Άσπρου, Αισθητικού οδοντίατρου

Η ορθοδοντική, τόσο στους ανήλικους όσο και στους ενήλικες ασθενείς, αποσκοπεί στην πρόληψη και τη θεραπεία των ανωμαλιών που παρουσιάζονται στην οδοντοστοιχία, είτε αυτές προκαλούνται από προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, είτε από σκελετικά προβλήματα που εμφανίζονται στις δύο γνάθους, είτε από συνδυασμό αυτών. Με την ορθοδοντική θεραπεία εξασφαλίζεται και η σωστή λειτουργία κατά την αναπνοή, μάσηση και κατάποση, αλλά και η μακροχρόνια διατήρηση της υγείας των οδοντικών και των περιοδοντικών ιστών.

Οι ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, είναι μια επιλογή με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση και την επιφανειακή υφή (texture) των δοντιών. Βελτιώνοντας όλες αυτές τις παραμέτρους των δοντιών, βελτιώνουμε ταυτόχρονα και την εμφάνιση του προσώπου.
Επομένως, στην περίπτωση ενός ενήλικα ασθενή ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα στη σύγκλεισή του λόγω κακής θέσης κάποιων δοντιών του ενώ δεν παρουσιάζει σκελετικά προβλήματα στο πρόσωπό του, θα πρότεινα τις όψεις, εφόσον φυσικά τα δόντια του έχουν επαρκή ποσότητα υγιούς αδαμαντίνης. Ο λόγος για την πρότασή μου αυτή, είναι το γεγονός ότι με τις όψεις, πέραν της θέσης των δοντιών, έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε και το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και την επιφανειακή υφή και των υπολοίπων δοντιών του.

Στην περίπτωση όμως ενός εφήβου, ο οποίος παρουσιάζει πρόβλημα στη σύγκλεισή του λόγω κακής θέσης των δοντιών, δεν θα πρότεινα τις όψεις. Η ανεπιφύλακτη πρότασή μου σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν η ορθοδοντική θεραπεία, καθώς σε αυτές τις ηλικίες συνήθως δεν παρατηρούνται προβλήματα με τις υπόλοιπες αισθητικές παραμέτρους (χρώμα, σχήμα, μέγεθος, επιφανειακή υφή) των δοντιών.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο: Να προηγηθεί ορθοδοντική θεραπεία και να ακολουθήσει αποκατάσταση της πάνω ή της κάτω οδοντοστοιχίας ή και των δύο μαζί με ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης. Όταν έχουμε ένα ενήλικα πελάτη ο οποίος έχει εκσεσημασμένες μετακινήσεις των δοντιών του, είτε γιατί αμέλησε να κάνει ορθοδοντική θεραπεία όταν ήταν νέος είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, όπως η περιοδοντίτιδα, και οι οποίες δεν μπορούν να διορθωθούν αισθητικά με την χρήση ολοκεραμικών όψεων, τότε είναι καλό να προτείνουμε σε πρώτη φάση ορθοδοντική θεραπεία και στην συνέχεια αποκατάσταση της/των οδοντοστοιχιών με ολοκεραμικές όψεις για να διορθώσουμε και τις υπόλοιπες αισθητικές παραμέτρους των δοντιών, που συνήθως χρήζουν παρέμβασης στους ενήλικες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σχεδόν τέλειο χαμόγελο, τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό επίπεδο.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι σήμερα έχουμε πολλά μέσα για να πετύχουμε ένα ωραίο χαμόγελο, φτάνει να ξέρουμε πότε να τα χρησιμοποιήσουμε. Κάποιος μεγάλος δάσκαλός μου, έλεγε ότι αποτυχία στο να σχεδιάσεις σημαίνει ότι σχεδιάζεις την αποτυχία!

και 

Διαβάστε επίσης:   "Οι ασθενείς πρέπει να καταγγέλλουν τα μη αδειοδοτημένα πρόσωπα που προβαίνουν σε ορθοδοντικές θεραπείες"
Κατηγορία ΥΓΕΙΑ