Λόγο στις διαβουλεύσεις για το καθεστώς των τ/κ στις Βάσεις, θέλει η τ/κ πλευρά

Λόγο στις διαβουλεύσεις για το καθεστώς των τ/κ στις Βάσεις, θέλει η τ/κ πλευρά

Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τις κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις, μετά την έξοδο από την ΕΕ, αυτό μπορεί να γίνει με την συμμετοχή και της τ/κ πλευράς δηλώνει σε γραπτή του δήλωση ο Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας δήλωση του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το καθεστώς όσων Ε/κ και Τ/κ διαμένουν ή εργάζονται στις Βάσεις.

Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη παραπέμπει στο 3ο επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2003 με το οποίο (πρωτόκολλο) δεν παραβιάζεται η συμφωνία εγκαθίδρυσης (της ΚΔ) το 1960, η οποία ήταν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της διακήρυξης της τ/κ πλευράς στις 19 Φεβρουαρίου 1959, όπως γράφει.
Για το καθεστώς των Τ/κ που ζουν ή εργάζονται στις Βάσεις, συνεχίζει ο κ. Μπουρτζιού, πρέπει και με βάση το διεθνές δίκαιο να συζητηθεί τυχόν αλλαγή με την τ/κ πλευρά.

Το ζήτημα, αναφέρει, αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ που ζουν ή εργάζονται στις Βάσεις συζήτησε με αντιπροσωπεία τους στις 15 Σεπτεμβρίου ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί . Δηλώνει δε ότι περιμένουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει τις «ευαίσθητες ισορροπίες» μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί σε θέματα που επηρεάζουν απευθείας τα δικαιώματα των Τ/κ που ζουν ή εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις και εκφράζει την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς να συζητήσει το θέμα με τους Βρετανούς αρμόδιους όταν έρθει ο καιρός.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ