Φωτιές για Αναστασιάδη στο βιβλίο του πρώην διοικητή της ΚΤΚ «Γνώριζε φώναζε και απειλούσε»

Φωτιές για Αναστασιάδη στο βιβλίο του πρώην διοικητή της ΚΤΚ «Γνώριζε φώναζε και απειλούσε»
Booking.com

Σε μία ήδη πολιτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και τρείς μόλις ημέρες μετά την εξαγγελία του Προέδρου της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας επέλεξε να παρουσιάσει το βιβλίο του ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ανάβοντας φωτιές στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. Όπως αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Tvone η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, ο Πανίκος Δημητριάδης περιγράφει ένα θυμωμένο Πρόεδρο που κατά τους ισχυρισμούς του επιχείρησε να προστατέψει τους Ρώσους ολιγάρχες.

Στο βιβλίο του, ο πρώην Διοικητής ο οποίος είχε έρθει σε πολιτική ρήξη με τον Νίκο Αναστασιάδη, αρνούμενος να εγκαταλείψει το πόστο που κατείχε από διακυβερνήσεως Χριστόφια, δίνει την δική του εκδοχή για το πώς φθάσαμε στο κούρεμα καταθέσεων.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του Tvone, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα όσα αναφέρει για τον τρόπο με τον οποίο καταλήξαμε στο κούρεμα καταθέσεων σε σχέση με τις ενέργειες του Προέδρου Ανστασιάδη.

Στο βιβλίο, οι αιχμές για τις σχέσεις του Προέδρου με τους Ρώσους ολιγάρχες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να προστατέψει τους Ρώσους επιχειρηματίες εις βάρος των υπολοίπων καταθετών, γι’ αυτό εισηγήθηκε το πρώτο γενικό κούρεμα με την φορολόγηση μάλιστα και των μη εγγυημένων καταθετών.

Στη σελίδα 109 του βιβλίου γίνεται αναφορά πως προέκυψε συζήτηση για το γενικό πρώτο  κούρεμα σε ποσοστό 6,75%.

Ισχυρίζεται πως ρωτήθηκαν και Ρώσοι πελάτες της εμπιστοσύνης τους και τους, οι οποίοι αποδέχθηκαν τη λύση του κουρέματος μόνο κατά 10%. Εντούτοις οι αριθμοί δεν έβγαιναν αφού απαιτούνταν μεγαλύτερα κεφάλαια από τους διεθνείς δανειστές.

Παράλληλα επιχειρηματολογεί πως το κούρεμα που επιβλήθηκε τελικά ήταν πιο δίκαιο, αφού οι Ρώσοι καταθέτες πλήρωσαν 4 δις ευρώ ενώ προστατεύθηκαν δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι καταθέτες.

Ο θυμωμένος Πρόεδρος

Ο Πανίκος Δημητριάδης αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό τον τίτλο, «Ένας θυμωμένος Πρόεδρος», που κατά τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη, φώναζε, απειλούσε και επιχειρούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της Κεντρικής Τράπεζας.  Μάλιστα όταν ο ίδιος υπεδείκνυε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης, η ένταση ανέβαινε.

Τέλος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος γνώριζε για το κούρεμα πριν από τον ίδιο, έπειτα από ενημέρωσης που έτυχε από τον Μιχάλης Σαρρή, ενώ συνδέει την γνώση αυτή που είχε με την φυγή κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης:   Ενιαία η γραμμή στο Κυπριακό, δήλωσαν Πρόεδρος Αναστασιάδη – Κοτζιάς μετά από συνάντησή τους

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ