Συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας

Συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας

Την ενεργειακή στρατηγική Ελλάδας-Σερβίας συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών, Γιώργος Σταθάκης και Αλεξάνταρ Άντιτς, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που διεξήχθη με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Θεσσαλονίκη.

Οι δύο Yπουργοί, συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, υιοθετώντας τρεις κεντρικές κατευθύνσεις:

1. Τη διεύρυνση του κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα  Βαλκάνια, με τη συμπερίληψη του  Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS) ως έργου ενίσχυσης της δυναμικότητας του επενδυτικά και τεχνικά ώριμου Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

2. Την επέκταση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή  των Βαλκανίων, μέσω της χρήσης  του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU), ως πύλης εισόδου.

3. Την καθιέρωση επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και της σερβικής κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας  Elektroprivreda Srbije (EPS), στους τομείς των υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ