Γιατί κατηγορείτε τον Αρχιεπίσκοπο;

Γιατί κατηγορείτε τον Αρχιεπίσκοπο;

Τ’ακούσαμε με τ’ αυτιά μας πολλές φορές.. Τ’ ακούμε καθημερινώς.. Η άλλη λέει: «Κάμνω παρέα με τους ομοφυλόφιλους και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά αν φκει το δικό μου παιδί θα πεθάνω που το κακό μου». Αυτή είναι απ’ αυτές τις high-class κυράτσες που ξέρετε.. Ο άλλος λέει: «Ο γιος του Αντρίκκου εν που τους άλλους. Εν πειράζει. Εν οι ορμόνες. Όμως αν γινεί ο γιος μου εν να το παίξω σαν τον σσιύλλον τον βρωμόππουστον». Άραγε Van Damme θα τον παίξεις ή θα κρυφτείς μες τα πετσιά σου; Μια άλλη λέει: «Ο καθένας ότι θέλει κάμνει στη ζωή του. Αλλά είδα θκυο αρσενικούς προχτές στες Φοινικούες τζιαι κρατούσαν σιερκές! Προκαλούν!» Αυτή είναι απ’ αυτές που δεν γνώρισαν ποτέ τι σημαίνει αληθινή αγάπη. Κι ένας άλλος λέει: «Μες την κάμαρην τους ότι θέλουν ας κάμουν. Έξω στην κοινωνία μας όμως να είναι σωστοί!» Αυτός είναι απ’ εκείνους που ξαπλώνει στα κρυφά και μουλωχτά με τον οποιονδήποτε. Και μια τρίτη κυρία λέει: «Μάνα μου την κόρη της γειτόνισσας της Ελένης τζι’ έπιασεν τζιαι παντρεύτηκεν τον Αράπη.. Εν πειράζει αφού αγαπηθήκασιν τα παιθκιά. Εννοείται όμως την κόρην μου θέλω να την παντρέψω με δικόν μας!» Εννοείται πως η κόρη σου όταν ερωτευτεί έναν Τούρκο έποικο στα κατεχόμενα θα βουράς τζιαι δεν θα σιφτάννεις. Βρε τζιαι φουστάνι θα ράψεις άμα λάχει.

Αλλαγή παραγράφου. Τώρα θα γράψω για εξέχουσα, θεΐκή προσωπικότητα κι όχι για ένα κοινό θνητό. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγάπης και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις διαλαλεί: «Οι ομοφυλόφιλοι εν άρρωστοι.. Οι έποικοι εν ανατολίτες άξεστοι».

Κάθε φορά λοιπόν που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προβαίνει δημόσια σε δηλώσεις ή μάλλον σε ρητορικές μίσους μαζεύονται παγκοσμίως και χιλιάδες άνανδρες δολοφονίες αλλοδαπών ή ομοφυλοφίλων ή όσων είναι «διαφορετικοί» από τους υπόλοιπους. Αυτό το «υπόλοιπους» εδώ και χρόνια με προβλημάτισε πολύ.. Ας μη πιάσω τα αριθμητικά γιατί θα με πουν ψεύτη. Και δεν ωφέλει εξάλλου. Ισότητα υπάρχει; Κι όμως θρηνεί η ψυχή του κάθε ευσυνείδητου ανθρώπου γιατί δεν υπάρχει.

Την προηγούμενη φορά είπεν και ελάλησεν ο Αρχιεπίσκοπος ότι θέλει να χτίσει σχολεία ώστε να βγουν ίσιοι και σωστοί πολίτες. Ωραία. Αφού του περνά ας πιάσει τους οβολούς των πιστών στα παγκάρκα και να τα κάνει. Και για να έχουμε καλό ρώτημα: Γιατί κράζουμε τον προκαθήμενο; Αφού όλος αυτός εκπροσωπεί όλους εκείνους τους Κυπραίους που δεν σέβονται στο ακέραιο τον συνάνθρωπό τους.

Μιας και αναφέρομαι στην εκπαίδευση, λ.χ. στα δημόσια σχολεία της Κύπρου μπήκε ως μάθημα διδασκαλίας σε θεματικό κύκλο έκθεσης της β΄ λυκείου ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε όλα τους τα είδη. Να λέμε και ένα καλό. Όμως.. Πόσοι καθηγητές φιλόλογοι, που δεν είναι ρατσιστές, δίδαξαν στους μαθητές και για τον σεβασμό προς τους ομοφυλόφιλους; Ένα ερώτημα που αιωρείται. Όμως δεν είναι δύσκολο ν’ απαντηθεί από τον καθένα από εσάς. Γιατί π.χ. δεν διδάσκεται στους μαθητές ένα αντιρατσιστικό επιστημονικό εγχειρίδιο προσαρμοσμένο ηλικιακά αναλόγως τάξεων ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά τους; Μιλώ για εκείνες τις απορίες των παιδιών που έπρεπε ήδη να λυθούν με τον σωστότερο τρόπο από το σπίτι, από τους γονείς. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Οι αρετές, οι αξίες και οι αρχές του σεβασμού. Θα μπορούσε επίσης, να υπάρξει ένα ντοκιμαντέρ προς προβολή σε μια από τις ενδοσχολικές εορτές του κάθε σχολείου. Μπορούν να γίνουν πολλά. Φτάνει να υπάρξει ανάλογο θάρρος και τόλμη από τους ειδήμονες και απ’ αυτούς που κατέχουν τις υψηλές θέσεις και τα αξιώματα. Ας μην κρυβόμαστε επιτέλους πίσω από το δάχτυλό μας! Ομοφυλόφιλοι υπάρχουν και στον κύκλο τον καθηγητών και των μαθητών και των ιατρών και των πολιτικών και των αστυνομικών και σ’ όλα τα επαγγέλματα και σ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και παντού. Τι κάνει λοιπόν το Κράτος; Πώς προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους; Πώς στηρίζει τους πολίτες του; Πώς στηρίζει επίσης τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων και γενικά των ξένων; Βεβαίως είμαι κι εγώ της άποψης πώς όταν ζεις σε μια ξένη χώρα, όποιος και να είσαι, είσαι φιλοξενούμενός της. Άρα πρέπει να σέβεσαι τον Τόπο που σε ταΐζει, αλλά και οι ντόπιοι να σέβονται εσένα. Κι επιμένω.. Πώς το Κράτος στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες; Πώς τους καρκινοπαθείς; Πώς τους ανάπηρους; Αλήθεια, αναρωτιέμαι πως.. Μήπως δεν τους στηρίζει στο βαθμό που θα ’πρεπε; Μήπως άλλα διατυμπανίζει πως κάνει κι άλλα κάνει στην πορεία; Μήπως γεμίσαμε παντού με ευθυνόφοβους και με ψευτοεπαναστάτες; Θεωρώ πώς πίσω από όλη αυτή την γκλαμουριά των in κρύβεται μια μεγάλη ψευτιά και μια τεράστια υποκρισία.

Εν τέλει, υπάρχουν πολλοί μικροί αρχιεπίσκοποι παντού στην Κύπρο. Θα ήταν μωρός κάποιος να πιστεύει ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Δεν θα πω «ανοικτόμυαλοι», επειδή έχασαν και οι λέξεις το νόημά τους πια. Πόσοι είναι αυτοί που το παίζουν προοδευτικοί ενώ στην ουσία δεν είναι. Οι πλείστοι. Σας το υπογράφω εντίμως. Ο μεγαλύτερος εχθρός του «άλλου», του «διαφορετικού» δεν είναι όσοι τον λούζουν καθημερινώς με διάφορα κοσμητικά επίθετα, αλλά όσοι το παίζουν προχωρημένοι ενώ στην ουσία καμία σχέση. Προοδευτικός κατά την άποψή μου είναι εκείνος ο οποίος ξέρει να σέβεται. Ξέρει να διεκδικεί δικαιώματα. Ξέρει ν’ αγαπά.

Γράφει: Μάριος Φρίξου

Φιλόλογος / Συγγραφέας

 

Διαβάστε επίσης:   Ακιντζί: Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ημερομηνία για 5μερή θα λάβει υπόψη το στόχο του 2016