Πανέμορφες φωτογραφίες από τα εγκαίνια της 11ης γιορτής Τριαντάφυλλου στον Αγρό

Πανέμορφες φωτογραφίες από τα εγκαίνια της 11ης γιορτής Τριαντάφυλλου στον Αγρό

Η 11η στη σειρά γιορτή του τριαντάφυλλου, έχει ανοίξει τις πύλες της από την περασμένη Παρασκευή 12/5. Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κα Ολυμπία Στυλιανού, συνοδευόμενη από την Διευθύντρια Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλλα Γεωργίου.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο της γιορτής, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τον Αγρό κατέκλυσαν χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να παρευρεθούν και στον φεστιβάλ, στηρίζοντας έτσι την ντόπια παραγωγή αλλά και συνοδεύοντας την με γνώση και διασκέδαση. Το Σάββατο, η γιορτή πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την γνωστή Κύπρια τραγουδίστρια Εύη Καπάταη, ενώ αυτό το Σάββατο το μικρόφωνο θα πάρει η Βασιλική Χατζηαδάμου.

Η γιορτή, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια καλλιέργειας τριανταφυλλιάς στο χωριό Αγρός, έχει διάρκεια δύο βδομάδες. Όσοι δεν πρόλαβαν να παρευρεθούν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ορεινό χωριό της Λεμεσού, μπορούν να προγραμματιστούν για ερχόμενο.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της γιορτής: 

Σύντομη αναδρομή για την ιστορία των τριαντάφυλλων στον Αγρό

Η διάδοση των τριαντάφυλλων, συγκεκριμένα της Ρόδης Δαμασκηνής, με τα αρωματικά ροζ πέταλα, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Νέαρχου Κληρίδη. Εκτός αυτού, ο Νέαρχος Κληρίδης προχώρησε και στην απόκτηση αποστακτήρα, με τον οποίο οι κάτοικοι αξιοποιούσαν το όμορφο άρωμα των ρόδων, κατασκευάζοντας ροδόσταγμα.

Οι λάτρεις των τριαντάφυλλων θα απολαύσουν μια επίσκεψη στον Αγρό κατά τη διάρκεια των ημερών του Μαΐου όπου γιορτάζεται η ετήσια γιορτή του τριαντάφυλλου. Η γιορτή διαρκεί δύο βδομάδες, την εποχή που ανθίζουν τα τριαντάφυλλα. Περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις.

Στη γιορτή

Μεταξύ άλλων, στη γιορτή θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει και να απολαύσει έκθεση με προϊόντα φτιαγμένα από τα ρόδα του Αγρού, τη διαδικασία της απόσταξης ροδοστάγματος, ενώ η γιορτή θα πλαισιώνεται και από καλλιτεχνικό μέρος.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητά και ποτά, ενώ το τρενάκι της κοινότητας θα μεταφέρει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στους χώρους της γιορτής.

Πηγή: i-eidisi

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ