Πότε πάμε στον Αγρό για την γιορτή του τριαντάφυλλου;

Πότε πάμε στον Αγρό για την γιορτή του τριαντάφυλλου;

Η 11η στη σειρά γιορτή του τριαντάφυλλου, έχει προγραμματιστεί για το 2017.

Οι ετοιμασίες στο ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, τον Αγρό, έχουν αρχίσει εδώ και μερικές βδομάδες, με σκοπό να φιλοξενήσουν ντόπιους αλλά και επισκέπτες, στην όλη διοργάνωση.

Φέτος, η γιορτή του τριαντάφυλλου θα πραγματοποιηθεί τα Σαββατοκύριακα 12-14 και 20-21 Μάϊου και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια καλλιέργειας τριανταφυλλιάς στο χωριό.

Η διάδοση των τριαντάφυλλων, συγκεκριμένα της Ρόδης Δαμασκηνής, με τα αρωματικά ροζ πέταλα, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Νέαρχου Κληρίδη. Εκτός αυτού, ο Νέαρχος Κληρίδης προχώρησε και στην απόκτηση αποστακτήρα, με τον οποίο οι κάτοικοι αξιοποιούσαν το όμορφο άρωμα των ρόδων, κατασκευάζοντας ροδόσταγμα.

Οι λάτρεις των τριαντάφυλλων θα απολαύσουν μια επίσκεψη στον Αγρό κατά τη διάρκεια των ημερών του Μαΐου όπου γιορτάζεται η ετήσια γιορτή του τριαντάφυλλου. Η γιορτή διαρκεί δύο βδομάδες, την εποχή που ανθίζουν τα τριαντάφυλλα. Περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις.

Διαβάστε επισής:   Πρόγραμμα ΜΒΑ για άνεργους πτυχιούχους από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης

Μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει και να απολαύσει έκθεση με προϊόντα φτιαγμένα από τα ρόδα του Αγρού, τη διαδικασία της απόσταξης ροδοστάγματος, ενώ η γιορτή θα πλαισιώνεται και από καλλιτεχνικό μέρος.

Απόγειο του καλλιτεχνικού προγράμματος θα αποτελέσουν η μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα «100 χρόνια καλλιέργειας και επεξεργασίας της τριανταφυλλιάς στον Αγρό» από τον χορευτικό όμιλο του Κέντρου Νεότητας Αγρού, η μουσική βραδιά με την τραγουδίστρια Εύη Καπάταη καθώς και αναδρομή στην παράδοση με το σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ και την Βασιλική Χατζηαδάμου.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητά και ποτά, ενώ το τρενάκι της κοινότητας θα μεταφέρει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στους χώρους της γιορτής.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, την Παρασκευή 12 Μαΐου.

Διαβάστε επισής:   Οι 10 τάσεις στην τεχνολογία για το 2017 και τα επόμενα χρόνια

Πηγή: i-eidisi