Το διακύβευμα των προεδρικών και ο ενδιάμεσος χώρος

Το διακύβευμα των προεδρικών και ο ενδιάμεσος χώρος

Οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν αφήσει ως βασικό τους αποτύπωμα τη διεύρυνση της απαξίωσης των πολιτών προς τα κόμματα, τη διεύρυνση της αποχής και κατ’ επέκταση της απαγκίστρωσης όλο και μεγαλύτερης μερίδας του εκλογικού σώματος από τα κομματικά στεγανά.

Κατ’ ακολουθίαν, ιδιαίτερα στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών, ο κατ’ εξοχήν ενδιάμεσος χώρος, δεν οριοθετείται από τις οποιεσδήποτε ολιγάριθμες συναθροίσεις κομματαρχών, ούτε από το άθροισμα κομματικών ποσοστών, αλλά παρά μόνο από το σύνολο όλων αυτών των πολιτών, οι οποίοι αντιπαρέρχονται την πεπατημένη. Με αλλά λόγια, ο συγκεκριμένος χώρος οριοθετείται πρωτίστως από μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, η οποία κινείται έξω από τις κομματικές νόρμες και με υγιή κριτήρια επιζητά έναν υποψήφιο έμπειρο, και αξιόπιστο, ικανό αν ανατρέψει το υφιστάμενο δυσμενές σκηνικό.

Του Χάρη Φ. Σοφοκλέους, Κοινωνικός Επιστήμονας – Λέκτορας Εταιρικής Επικοινωνίας

Κλασική εφαρμογή της ανωτέρω υπερκομματικής κοινωνικής συμμαχίας αποτελούν οι προεδρικές εκλογές του 2013, κατά τις οποίες ο Γιώργος Λιλλήκας πέτυχε μια ευρύτερη πολυσυλλεκτική στήριξη και μια διείσδυση σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας των πολιτών. Υπερβαίνοντας λοιπόν τον σκόπελο των ελάχιστων διαθέσιμων μέσων και των αρχικών δυσμενών προβλέψεων για μονοψήφιο ποσοστό, ο Γιώργος Λιλλήκας με μοναδικό του όπλο την εμπειρία του και τη βοήθεια μιας μερίδας εθελοντών, κατάφερε να αποσπάσει το 25% της λαϊκής ψήφου και βρέθηκε μια ανάσα από τον δεύτερο γύρο, όπου θα μπορούσε άνετα να αντιμετωπίσει νικηφόρα τον Νίκο Αναστασιάδη.

Συνεπώς, ο λεγόμενος ενδιάμεσος έχει ενώπιόν του μια δοκιμασμένη υποψηφιότητα, η οποία έχει προσμετρηθεί και η οποία εμπράκτως φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μιας ευρύτερης μερίδας των πολιτών. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και αν και εφόσον το βασικό διακύβευμα των προσεχών προεδρικών εκλογών είναι η απαλλαγή από την καταστροφική διακυβέρνηση Αναστασιάδη, τότε η κάλλιστη επιλογή για τον εν λόγω χώρο θα ήταν θα ήταν μια υποψηφιότητα, όπως αυτή του Γιώργου Λιλλήκα, η οποία εκ των πράγματων δείχνει κατά τον δεύτερο γύρο μπορεί να υπερβεί τα στενά όρια του ενδιάμεσου χώρου και να πετύχει μια ευρύτερη στήριξη, ικανή να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.