Τελικά αυτή η Toroseny έχει ενδιάμεσους ή όχι Έφορε της Φορολογίας – Ο Πανεπιστημιακός μας τα έμπλεξε

Τελικά αυτή η Toroseny έχει ενδιάμεσους ή όχι Έφορε της Φορολογίας – Ο Πανεπιστημιακός μας τα έμπλεξε

Με τοποθετήσεις που απορρέουν από ερωτήματα τα οποία τίθενται στα δημοσιεύματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση της συνέντευξης του Πανεπιστημιακού κ. Αλέξανδρου Λόρδου, δίνεται η συνέχεια στην έρευνα του i-eidisi σε σχέση με την περίπτωση της εταιρείας Toroseny. Μια εταιρεία η οποία είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (BVI) αλλά διοικείται και ελέγχεται από τον Πανεπιστημιακό στην Κύπρο, όπως μας εξήγησε.

Στο τελευταίο δημοσίευμα του i-eidisi, παραθέσαμε την απάντηση του πανεπιστημιακού Αλέξανδρου Λόρδου στην εύλογη απορία γιατί η Holdings εταιρεία του, Toroseny, βρίσκεται στα BVI, σε μια χώρα που όπως μας είπε ο ίδιος δεν την επισκέφθηκε ποτέ.

Μεταξύ άλλων, ο πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Λόρδος, μας είχε αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που η Toroseny βρίσκεται εκτός Κύπρου, είναι «και όσον αφορά τα τέλη» (Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

Ο εγκεκριμένος λογιστής τον οποίο συμβουλευόμαστε, ώστε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, μας ανέφερε ότι «τα τέλη για μία εταιρεία στην Κύπρο ανέρχονται 350 ευρώ ετησίως. Τα τέλη αμοιβής των nominee directors στα BVI ίσως και να υπερβαίνουν τα 1.000 με 1500 ευρώ ετησίως».

Ωστόσο, ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξαντρος Λόρδος ανάρτησε κάτω από το δημοσιεύμα της ιστοσελίδας μας, την εξής θέση:

«Γεια σου Δήμο, στη βάση της εμπειρίας μου τα τελευταία τρία χρόνια ομολογώ ότι συμμερίζομαι αρκετές από τις απορίες σου σχετικά με την δημιουργία εταιρίας στα BVI, και αν έφτιαχνα ξανά την εταιρία μου σήμερα θα την έγραφα εξ’ αρχής στην Κύπρο. Όχι τόσο για πρακτικούς λόγους όμως: Αυτό που σου είπε ο ελεγκτής για τα ετήσια τέλη δεν ισχύει στην δική μου περίπτωση διότι δεν χρησιμοποιώ nominee directors, είμαι εγώ ο ίδιος ο μόνος director της εταιρίας όντας μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Αυτό βέβαια καθιστά εύστοχη την κριτική που μου έκανες σε προηγούμενα άρθρα, αφού είναι έτσι τότε γιατί πληρώνω άμυνα μέσω αυτοφορολογίας και όχι μέσω αποκοπής. Αλλά αυτά τα είπαμε ήδη. Ο βασικός λόγος που δεν επιθυμώ πλέον να έχω εταιρία BVI είναι η υπόνοια που φαίνεται να δημιουργείται, τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στις αρχές, ότι ενδεχομένως το άτομο αυτό έχει κάτι να κρύψει. Ειδικά στην δική μου περίπτωση, για μια εταιρία με τόσο μικρά εισοδήματα, και όπου πραγματικά δεν έχω κάτι να κρύψω ή να αποφύγω, το κόστος αυτό ξεπερνά τα όποια πρακτικά διοικητικά οφέλη».

Τα πράγματα περιπλέκονται

Σε γραπτή επιστολή του προς το i-eidisi, ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Λόρδος, ανέφερε πως:

«Η εταιρεία Toroseny Holdings Ltd εγγράφηκε το 2011 στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και είναι αποκλειστικά δικής μου ιδιοκτησίας όπως διαφαίνεται…»

Σε ερώτηση μας, στο πλαίσιο της συνέντευξης, ρωτήσαμε ξεκάθαρα:

Δημοσιογράφος: «it is locally managed by the register agent mentioned above»’, άρα υπάρχει και κάποιος ενδιάμεσος εκεί σωστά ;

Αλέξανδρος Λόρδος: «Ναι υπάρχει ενδιάμεσος»

Σε άλλο σημείο, στην ίδια συνέντευξη, δηλώνει:

Αλ: «ελέγχεται στην Κύπρο, ναι» – «χειρίζομαι την Toroseny  ως κυπριακή εταιρεία στην πράξη»

Τελικά τι από τα πιο πάνω ισχύει;

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ελεγκτή, με τον οποίο η ιστοσελίδα μας συνεργάζεται, έχουμε τα πιο κάτω δεδομένα:

  1. Σημασία έχει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αλλά και ποιος εξασκεί το control and management μίας εταιρείας γραμμένης στα BVI, η οποία είναι όλη η ουσία του ζητήματος.
  2. Η αποδεκτή από τον κ. Λόρδο «It is locally managed by the register agent mentioned above, άρα υπάρχει και κάποιος ενδιάμεσος» είναι σε πλήρη αντίθεση, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ελεγκτή με τις φράσεις «ελέγχεται στην Κύπρο Ναι» και «χειρίζομαι την Toroseny ως κυπριακή εταιρεία στην πράξη»
  3. Ο συνεργαζόμενος με το i-eidisi εγκεκριμένος ελεγκτής ξεκαθαρίζει πως το σημαντικό στην όλη ιστορία με την Toroseny είναι το τι δηλώθηκε στο φόρο εισοδήματος το 2011 ή το 2012, όταν έγινε η μεταφορά των μετοχών που κατείχε προσωπικά ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Λόρδος στην εταιρεία Toroseny:
  • δηλώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της Toroseny είναι ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Λόρδος; ή ότι ο πανεπιστημιακός είναι μη κάτοικος Κύπρου ή ότι ο ιδιοκτήτης πλέον είναι άλλος ;
  • αν ο ιδιοκτήτης που δηλώθηκε για την Toroseny κατά το έτος 2011 και 2012 δεν ήταν ο πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Λόρδος τότε πως έγινε η μεταφορά των μετοχών της Constantinos G. Lordos που κατείχε προσωπικά ο πανεπιστημιακός στην εταιρεία Toroseny; Αν ο ιδιοκτήτης ήταν ο Πανεπιστημιακός τότε το να εγράψει εταιρεία στα BVI ήταν άνευ ουσίας.
  • Αν ο ιδιοκτήτης που δηλώθηκε στον φόρο εισοδήματος για την εταιρεία Toroseny για τα έτη 2011 και 2012 ήταν άλλος από τον πανεπιστημιακό τότε υπάρχει το ερώτημα πως ο φόρος εισοδήματος δέχτηκε να μεταφερθούν οι μετοχές που κατείχε προσωπικά ο πανεπιστημιακός στην εταιρεία Toroseny ; Πως έγινε αυτό ;
  • Δηλώθηκε τα έτη 2011 και 2012 στον φόρο εισοδήματος ότι η εταιρεία Toroseny που πλέον κατείχε τις μετοχές ελέγχεται όπως δήλωσε ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Λόρδος ‘’ελέγχεται στην Κύπρο Ναι’’ και ‘’χειρίζομαι την Toroseny  ως κυπριακή εταιρεία στην πράξη’’ ή δηλώθηκε ότι ‘΄it is locally managed by the register agent mentioned above’’ Ποιο από τα δύο δηλώθηκε ελέγχεται στην κύπρο ή ελέγχεται στο εξωτερικό ;
  • Ποια είναι τα πρακτικά διοικητικά οφέλη που ανάφερε ο πανεπιστημιακός ότι έχει η Toroseny στα BVI; Και αφού όπως ανάφερε η εταιρεία έχει τόσο μικρά εισοδήματα, και όπου πραγματικά δεν έχω κάτι να κρύψω ή να αποφύγω, τότε γιατί την έγραψε στα BVI και δεν την είχε δηλώσει ως κυπριακή εξαρχής;

Εν κατακλείδι, ο εγκεκριμένος ελεγκτής μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι το πιο βασικό είναι τι δηλώθηκε στον φόρο εισοδήματος κατά τα έτη 2011 και 2012 όταν μεταφέρονταν οι μετοχές στην Toroseny αλλά και τι δηλώθηκε στον φόρο εισοδήματος όταν η εταιρεία Toroseny εισέπραττε ή πλήρωνε μερίσματα πριν την έναρξη διερεύνησης των φορολογικών θεμάτων του Πανεπιστημιακού κ. Αλέξανδρου Λόρδου. Επειδή τα χαρτιά μιλούν από μόνα τους, όπως ανάφερε, και αφού έπρεπε να συμπεριφέρεται ως κυπριακή εταιρεία, τότε γιατί δεν εξασφάλισε ΑΦΤ (δηλαδή Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας) από τον φόρο εισοδήματος στην Κύπρο, να υποβάλει φορολογικές δηλώσεις IR4 ετησίως και να συμπληρώνει το έντυπο Ε.Πρ.61ΑΜ.

Τα πιο πάνω ερωτήματα τίθενται προς απάντηση τόσο προς τον ίδιο τον Πανεπιστημιακό ως επίσης και στον ίδιο τον Έφορο Φορολογίας. Θεωρούνται ζητήματα που αποτελούν την ουσία της όλης ιστορίας.

Πηγή: i-eidisi / Γράφει ο Δήμος Κουγιούντας

 

Διαβάστε επίσης:   Υποψήφιος με εταιρεία στα BVI αξίας 18 εκατομμυρίων