Χουλιαράκης: Καθυστέρηση συμφωνίας θα ανοίξει συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο

Χουλιαράκης: Καθυστέρηση συμφωνίας θα ανοίξει συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο

Αν ο χρόνος περάσει χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές η αβεβαιότητα θα επανέλθει και θα αρχίσει συζήτηση περί τέταρτου μνημονίου, προειδοποίησε από το London School of Economics ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι αν αφεθεί ο χρόνος να περάσει χωρίς συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και φτάσουμε στο Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε η αβεβαιότητα θα επανέλθει, κάτι που είναι το χειρότερο σενάριο για μία χώρα σε οικονομική ανάκαμψη μετά από μια βαθιά ύφεση.

«Εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει ως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει μια συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα», είπε ο υπουργός.

«Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου και κάνει όλα όσα μπορεί να για τον αποτρέψει.

Σε ερώτηση για την απουσία του από τις Βρυξέλλες και τη σύσκεψη του Euro Working Group, που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, απάντησε ότι επικοινώνησε χθες με τον επικεφαλής Τόμας Βίζερ με τον οποίο έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης και συμφώνησαν να «γλιτώσει» ο κ. Χουλιαράκης ένα πρόσθετο ταξίδι στις Βρυξέλλες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζω. Συνήθως παρίσταμαι αλλά όχι πάντα. Έχουν υπάρξει αρκετά περιπτώσεις που με αντικαθιστά ο αναπληρωτής μου, ο οποίος είναι θεσμικά κατοχυρωμένος να βρίσκεται εκεί. Θα είμαι στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί ούτως ή άλλως για μια σειρά συναντήσεων», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης είπε στους δημοσιογράφους αστειευόμενος ότι δεν πήγε στις Βρυξέλλες διότι ο αναπληρωτής του «είναι καλύτερος».

Ο κ. Χουλιαράκης, που μίλησε με θέμα τις «συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη» της Ελλάδας είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι δε θα ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα «μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ». Επέκρινε δε το Ταμείο λέγοντας ότι έχει επανειλημμένα αποτύχει, με «τεράστια» απόκλιση, να προβλέψει τις επιδόσεις των δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί μία συμφωνία γρήγορα, επισημαίνοντας ότι «δε θα έχει νόημα να κλείσει μια καλή συμφωνία σε πέντε μήνες» και ότι «είναι προτιμότερη μία έστω λίγο χειρότερη συμφωνία τώρα».

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι συμφωνεί με τη θέση του Ταμείου για ηπιότερους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους χαρακτήρισε «επιθυμητούς», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με το Ταμείο στο ότι δεν έχει την ικανότητα επίτευξης υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ιδίως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Στην ομιλία του είπε ότι θα υπήρχε «οπωσδήποτε» και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μετά από την ανεπιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, το οποίο όπως και το πρώτο ήταν «κακοσχεδιασμένο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:   Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο