Ένοχος μεν, ελεύθερος δε!

Ένοχος μεν, ελεύθερος δε!

Μια απόφαση που συζητήθηκε από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στα πηγαδάκια των δικηγόρων, καθώς όταν κάποιος κριθεί ένοχος, συνήθως, μετά, οδηγείται στην φυλακή μέχρι την επιβολή της ποινής του.  

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με δυο έγκριτους Δικηγόρους και ρώτησε αν είναι σύνηθες το φαινόμενο για το Δικαστήριο να αποφασίζει την ενοχή εμπλεκομένων σε μια υπόθεση και έπειτα να τους αφήνει ελεύθερους μέχρι τη επόμενη διαδικασία.

Σαφέστατα η απάντηση η οποία λάβαμε είναι πως κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται και ιδίως για αδικήματα τέτοιας φύσης.

Οι κατηγορίες ήταν τέτοιες που οι ένοχοι Ερωτοκρίτου, Νεοκλέους και το Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους είναι πιθανόν η μέγιστη ποινή φυλάκισης τους να φτάσει μέχρι και τα εφτά χρόνια, ενώ οι κατηγορίες του Κυπρίζογλου επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.

Ωστόσο, οι τέσσερις καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, οι οποίοι ίσχυαν και πριν.

Εντούτοις, σε περιπτώσεις λιγότερο σοβαρές, όπως αυτές των ακάλυπτων επιταγών σε ποσά χιλίων ή δύο χιλιάδων ευρώ, ο κατηγορούμενος παραμένει υπό κράτηση, μέχρι να του επιβληθεί ποινή. Γιατί στην υπόθεση αυτή, η διαδικασία φαίνεται διαφορετική;

Οι δύο νομικοί σύμβουλοι (σ.σ. από δύο διαφορετικά Δικηγορικά γραφεία) εστίασαν και στο γεγονός ότι στην υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην Βοηθός του Γενικού Εισαγγελέως, δεν παρατηρήθηκε οτιδήποτε το επικίνδυνο. Προφανώς, αν το δικαστήριο είδε ότι δεν υπήρξε για παράδειγμα παράληψη εμφάνισης στο Δικαστήριο κατά την διάρκεια των διαδικασιών, πιθανόν να δικαιολογεί την απόφαση να παραμείνουν ελεύθεροι οι ένοχοι, μέχρι να ανακοινωθεί η ποινή τους. Ωστόσο, επανέλαβαν και οι δύο, δεν είναι διαδικασία η οποία συνηθίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν έχουμε την απόφαση στα χέρια μας, από τα όσα είδαν το φως το δημοσιότητας, δεν υπήρξε δικαιολογία στην απόφαση του Δικαστηρίου η οποία να εξηγεί γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την 17η Φεβρουαρίου όπου θα ανακοινωθούν οι ποινές τους.

Γράφει: Δήμος Κουγιούντας

 

Διαβάστε επίσης:   Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα ο Χρίστος Θωμά – Παραδέχθηκε την διάπραξη του τριπλού φονικού