Συνεχείς υποτίμηση της τουρκικής λίρας μετά τα αποτυχημένα μέτρα της κυβέρνησης

Συνεχείς υποτίμηση της τουρκικής λίρας μετά τα αποτυχημένα μέτρα της κυβέρνησης

Η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου την Τετάρτη, λόγω της αποτυχίας των αρχών να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος, των συνεχών τρομοκρατικών επιθέσεων και της πολιτικής αστάθειας.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 10% της της του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του τρέχοντος έτους, την ώρα που το σχέδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα προεδρικό σύστημα, ανησυχεί τους επενδυτές.

Η λίρα υποχώρησε 1,15% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στις 3,84 μονάδες έναντι του δολαρίου, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 3,89. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε κάτω από την οροφή των 4,0 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία, στις 4,06 μονάδες έναντι του ευρώ, μια απώλεια 1,19% σε αξία την ημέρα. Οι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η πίεση θα μπορούσε να συνεχίσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κινείται προς ένα προεδρικό σύστημα με ένα νέο σύνταγμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπάθησε την Τρίτη να συγκρατήσει την πτώση με το να εισφέρει στην αγορά 1,5 δισεκατομμύρια. Αλλά η κίνηση απέτυχε να σταματήσει την αιματοχυσία στις αγορές με αναλυτές να λένε ότι χρειαζόταν περισσότερα .

Παρά την αναταραχή που οδήγησε τη λίρα να χάσει το 25 % έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες μόνο, Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι. “Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι πιο σημαντική από ό, τι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα, την απασχόληση, την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμός, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκί στην Hurriyet.

Ο Τζεμίλ Ερτέμ ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν, αναφέρθηκε σε μια συνωμοσία από το εξωτερικό για να ενθαρρύνει την κερδοσκοπία και να υποτιμήσει τη λίρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συντάγματος. «Υπάρχει μια επιχείρηση για την γρήγορη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αυτό δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας. Είναι μια πολύ σαφής πραγματικότητα», είπε.

Διαβάστε επίσης:   Ευρεία στήριξη θα επιδιώξει ο Ραχόι για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού